Brandklasser

brandklasser brandslukker typer

Brandklasser – hvad du bør vide

Når du skal slukke en brand er det ikke ligegyldigt hvilken brandslukker du bruger. Hvis du fx bruger en vandslukker der ikke har den rigtige godkendelse på spændingsførende el-udstyr kan det gå galt. Det vil heller ikke gavne dig, at bruge en vandslukker til at slukke brand i metaller.

Du må vide, hvilken slukker der vil være rigtig at bruge i den givne situation. Derfor har vi lavet en lille guide til dig, om de forskellige brandklasser, der vil være med til at sikre dig maksimal sikkerhed!

Branden

Materialet der er i brand er afgørende for, hvilken karakter branden får. Af netop denne grund skelnes der mellem flere forskellige former for brande. Det afhænger af, om materialet er fast, flydende eller af dampform (gas).

Alle faste stoffer brænder ved dannelsen af gløder. En glød kan overleve med kun lidt ilt, og det er derfor svært at kvæle en glødebrand. Man kan slukke en glødebrand ved hjælp af køling eller forsegling.

Gælder det derimod flammebrande i gasser eller dampe fra brandbare væsker, som fx brand i fritureolie, skal branden slukkes ved kvælning eller flammeslukning.

Klasserne

Der bliver skelnet mellem klasserne A, B, C D, E3) og F brande. Kvalificeringen af disse brande er afgørende for, hvordan en brand skal slukkes, om den skal køles eller kvæles som nævnt i det foregående afsnit. Det er derfor afgørende for, hvilket slukningsredskab du skal bruge.

brandklasser - hvad du bør vide , brandslukker typer - hvilke brandklasser findes der - de 6 brandklasser

Læs mere om valg af brandslukker i vores Blog “Brandslukker – hvilken en skal jeg vælge?

brandklasserne skema

Leave a Reply